dilluns, 2 de novembre del 2009

DESARTICULADA A BENIMALCUL UNA TRAMA QUE PLANIFICAVA SUICIDIS I ELS FEIA SEMBLAR ATROPELLAMENTS ACCIDENTALS

Juli Verd – Benimalcul, 01/11/2009


Una operació conjunta entre la Policia Nacional i l’agutzil de Benimalcul ha permés desmantellar hui una trama que es dedicava a simular atropellaments de tren, incitant per a tal fi a ionquis, borratxos i altres malalts mentals al suicidi. L’operació s’ha saldat amb la detenció de nou persones entre elles, el president i el vocal segon de l’associació Vies per a la Vida (VpV), com a responsables d’un delicte d’associació il·lícita, inducció al suicidi i mala baba.


Vies per a la Vida és una associació que des de 1998 lluita per l’eliminació dels passos a nivell a la nostra comarca, i que als últims temps havia mantingut una gran activitat; amb concentracions, xarrades i l’aparició gairebé constant dels seus membres a la televisió. Iniciativa seua fou també la marxa ciclista que farà cosa de dos mesos aconseguí reunir un centenar de persones a Benimalcul, i que durant cinc hores va recórrer els seus carrers reivindicant la supressió dels dos passos a nivell que existeixen a la població. Tanmateix, sembla que per als seus responsables tot açò no era suficient.


Els detinguts solien desplaçar-se a psiquiàtrics, bars de polígon o barris marginals. Allí, fent-se passar per reporters de Callejeros, els feien a les futures víctimes preguntes que d’una altra manera mai no els hagueren pogut fer sense que els partiren la cara. Els preguntaven, per exemple, què pensaven d’ells els seus fills, com havien arribat a eixa situació o què esperaven de la vida en el futur. Era la seua forma de guanyar-se la seua confiança i d’anar minant la seua autoestima. Passat un temps, un cop convençuts de la mediocritat de les seues vides i dels beneficis que el seu sacrifici podia comportar a la col·lectivitat, els detinguts animaven a les víctimes a llançar-se al tren. Els demanaven, això sí, que ho feren de manera que semblara un “accident”, una fatalitat fruit d’una distracció o de la mala sort.


“Buscaven, per damunt de tot, generar alarma social, crear un ambient que afavorira les seues pretensions com a associació”, afirma Pere Peris, cap de l’operació policial. “La societat està molt sensibilitzada amb estos temes, i ells s’hi han aprofitat. Només cal recordar el que va passar fa unes setmanes amb aquell xic −del qual hem sabut ara que es tractava d’un altre suicida suggestionat. Creuava per on no tocava, amb els auriculars posats i sense mirar, i malgrat això la gent tornà a eixir al carrer a manifestar-se contra RENFE i a favor de la construcció d’un pas subterrani...”


“El fi no pot justificar mai els mitjans”, ha manifestat Wellington Pons, responsable d’infraestuctures de RENFE per a la comarca de La Xivana. Fou precissament ell qui ficà la Policia sobre la pista, després d’una reunió amb la junta directiva de Vies per la Vida. “Vaig tractar d’explicar-los que les mesures que proposaven eren molt costoses i que de moment no podiem assumir-les; que potser on haviem de treballar més era en la prevenció. Però no atenien a raons”. Segons W. Pons, un d’ells es va alçar a mitjan reunió insultant-lo i el va amenaçar: “Digué que m’agradara o no anava a morir molta gent innocent, i que jo en seria l’únic responsable”. Manifestacions com aquestes i la inusual freqüència amb què s’estaven produint atropellaments en una mateixa línia (la C-2) feren sospitar la Policia i precipitaren una investigació que finalment ha acabat amb l’escapçament de l’associació Vies per a la Vida.


Mentrestant, l’operació continua oberta i no es descarten més detencions, sobretot després dels nous casos d’atropellaments registrats a les últimes hores. Aquestos s’han produit de manera simultània i en línies diferents un a Galanduixa i l’altre a Almefusses, la qual cosa fa pensar en ramificacions de la trama en altres comarques.


Representants de la Gendarmeria francesa s’han interessat ja pel cas i s’han oferit a col·laborar amb la Policia Nacional, convençuts de la connexió de la trama xivanera amb l’onada de suicidis registrats al si de l’empresa France Telecom.


1 comentari:

Anònim ha dit...

Què fort! si és que ja no pots fiar-te ni dels ecologistes!! on anirem a parar?

Només hi ha una cosa que no em quadra: Tot és buscar els pobles en qüestió al googlemaps i no ixen.. a veure si m'ho aclareix algú. Gràcies.

... des de La Ribera per al món...