dissabte, 1 de novembre del 2008

DEMENTS LLIURES


Se li acumulen els problemes a la consellera Cagablat, quan es compleixen dos mesos des del seu nomenament. A la polèmica suscitada arran d’una entrevista al diari Levante, on posava en dubte que Jaume I haguera existit realment, cal afegir ara la manifestació convocada ahir pels funcionaris de la Unitat de Control de la Salut Mental (UCSM).


Sota el lema “Ya lo tenéis bien”, milers de funcionaris i simpatitzants es manifestaren front a la Conselleria de Benestar Social, Fires i Festes per reclamar major cobertura legal per a les seues accions. Jordi de Bofarull i Guíxols, president del SISME-PV (Sindicat d’Inspectors de Salut Mental i Estomacal del País Valencià) es queixava ahir de l’empitjorament de les condicions laborals dels funcionaris: “Abans la nostra tasca era molt més fàcil. Només calia infiltrar-se a les cues de l‘INEM, asseure’s a un banc de la plaça o utilitzar el transport públic; i observar. Era ben fàcil detectar-los. Alguns portaven un calcetí de cada color, o vestien jerseis de color rosa; altres sostenien entre les mans revistes d’aeromodelisme o aprofitaven que ningú els mirava per rebentar-se els granets del braç... però hi havia, a més, un tret comú a tots ells que acabava per delatar-los: parlaven sols mentre miraven al no-res, gesticulaven... El protocol d’actuació en eixos casos era ben senzill: ens acostàvem a ells, ens identificàvem i els convidàvem a acompanyar-nos; invitació a la que normalment accedien gentilment i sense resistència. Ara, però, amb la irrumpció dels telèfons mòbils i de la tecnologia de mans lliures, tot s’ha complicat. Tothom parla sol a l’autobus o al bar, gesticulant a l’aire amb els ulls perduts mentres parla amb la dona o un client, i aixina, clar, ens és impossible destriar entre individus sans i malalts, fet que ens ha portat a situacions francament embarassoses”.


Una d’aquestes situacions es va viure la setmana passada, quan inspectors de la UCSM detingueren un home que anava parlant sol pel carrer. El pressumpte grillat va resultar ser un empresari alemany que feia negocis a la nostra ciutat, i que justament en eixe moment discutia airadament amb un dels seus socis. El fet no ha tardat en trascendir, i Amnistia Internacional ha qualificar la detenció d’ilegal i ha acusat la Generalitat d’atemptar contra de les llibertats individuals dels valencians.


Però a les dificultats per discernir entre gent normal i tocats de l’ala a que s’enfronten els inspectors cal afegir un altre problema. Segons Jordi de Bofarull, “la situació és molt més greu del que sembla, perquè molts d’ells han aprofitat l’avinentesa i han aconseguit eludir els nostres controls, simplement ficant-se uns auriculars i fent com si parlaren pel mans lliures del mòbil”. Segons dades del propi sindicat, ens aquests moments poden haver prop de dos mil bojos -entre dements, llunàtics i altres trastornats- solts per València, sense que la UCSM puga fer res. Per tot això, SISME-PV reclama una reforma legal doble, que prohibisca, per una banda, els dispositius de mans lliures als mòbils; i que dote, per una altra, d’immunitat als funcionaris per poder detindre i engaviar a qui a ells els done la gana.


Les movilitzacions continuaran fins divendres que ve, quan hi ha prevista una altra gran manifestació, amb figures del món de la cultura, dolçaines, paella, càrregues policials i tota la pesca.

2 comentaris:

Artés ha dit...

jajaja

la gent va parlant sola pels carrers
amb les mans lliures de pecat

no saps com dessitjava trobar un blog com aquest...!

Carmen ha dit...

Aleshores jo que solc portar calcetins impars pertany a la classificació maralts?

Tu t'has llegit a Foucault, eh?!

... des de La Ribera per al món...